Vydáno dne 20. 08. 2008 (4120 přečtení)
V tomto článku najdete pár rad a receptů na užitečné léčivé čaje spolu s tím, co léčí.
Šípkový čaj - předně je důležité sbírat jen vyzrálé, tvrdé a dobře vybarvené šípky bez stopek. Ty následně sušíme nejlépe na plechu v teplé dobře větrané místnosti (dá se použít i sušička ovoce). Usušené šípky pak skladujeme v dobře uzavřených nádobách na temném a suchém místě.
- příprava - Šípky rozdrtíme. Vhodíme do vařící vody, zhruba 10 minut přiklopené povaříme a odstavíme. Nejlepší je čaj následně scedit přes plátno, přinejhorším umělý cedník. Nikdy bychom neměli používat cedník kovový.
- působení - čaj užíváme hlavně v době, kdy hrozí nachlazení. Tento čaj působí pozitivně na naši obranyschopnost.
Heřmánkový čaj - sbíráme jen plně rozkvetlé květy s krátkými stopkami. Následně sušíme ve stínu přičemž teplota by neměla přesáhnout 40
oC.
- příprava - 2 lžičky sušených heřmánkových květů přelijeme šálkem vroucí vody a necháme asi 5 minut stát. Pak scedíme, nejlépe přes čisté plátýnko. Pijeme až 3 šálky denně nebo 1 šálek na noc.
- působení - tiší žaludeční nevolnosti, uvolňuje křeče a zklidňuje nervy, zklidňuje vyrážky, bolesti a záněty v krku.
Kopřivový čaj - sbíráme jen listy a jen do 20. května neboť poté rostlina obsahuje mnoho dusičnanů. Ještě máme možnost sbírat mladá výhonky v září.
- příprava - 2 čajové lžičky kopřivových listů přelít šálkem vařící vody, 5 minut vařit, ocedit a ještě teplý po hltech pít ráno a večer po jednom šálku po dobu 4-8 týdnů.
- působení - Snižuje hladinu krevního cukru, působí mírně močopudně, proti krvácení, protizánětlivě, urychluje hojení ran, regeneruje pokožku, proti pocení
Lipový čaj - Sbírají se celá květenství včetně listenu na počátku kvetení. Suší se ve stínu a pokud možno v průvanu. Droga se snadno zapaří, čímž ztrácí svoji kvalitu.
- příprava - jednotlivá dávka je 1,5 g (1 kávová lžička) na šálek vody a užívá se 3krát až 5krát denně. Může se podávat s medem i citrónem.
- působení - doporučuje se při kašli, zahlenění, nachlazení, žaludečních křečích, žaludeční a střevní kolice, pro pocení, proti bolestem hlavy a proti revmatismu.
Mátový čaj - Sklízí se krátce před květem, kdy uřízneme celou rostlinku a necháme ji ve stínu zavěšenou, dokud neuschne. V létě je dobrérostlinku seříznout, aby porost omladil.
- příprava - zelený čaj s mátou spaříme 1,5 l vody asi 80 °C teplé a necháme asi 5 minut louhovat, poté slijeme.
- působení - působí na žaludek, proti křečím, je mírně projímavá, využívá se při nevolnostech, nadýmání a křečích střev. Má kladné účinky při nervových chorobách, při nespavosti, napětí, stresu.