Čaje, byliny a jiné >> Potraviny >> Ital recepty

Ital recepty

Vydáno dne 13. 11. 2005 (5686 přečtení)
  Myslím, že o Ital, stravování rastů bylo již řečeno dost. Nyní bych vám chtěl ukázat pár jednoduchých receptů...

Ital Recepty

  Myslím, že o Ital, stravování rastů bylo již řečeno dost. Nyní bych vám chtěl ukázat pár jednodochých receptů, které si vařím já, avšak mějte na paměti, že Ital není jen způsob stravování, je to i způsob myšlení a každá obměna receptu bude stejně Ital jako je původní recept. Jediná zásada je, aby vše bylo přírodní a co nejvíce přirozené ve vaší vlasti. Je asi jasné, že rasta na Jamajce použije opravdu jam( jedlá hlíza). Středoevropský rasta nemá sice pravý jam, ale použije např. bramboru. Brambory rostou v jeho vlasti běžně a sehnat je není problém. Když si opravdu dáte tu práci a oběháte kus města asi jam seženete, ale než ho ze země původu dopravily do vaší země určitě byl chemicky ošetřen proti plísni a kdoví proti čemu ještě. Tím nechci říct, že ovoce z exportu je špatné, ale pokud ho můžeme nahradit nečím u nás opravdu běžným je to mnohem lepší. Ital je ve své podstatě velmi jednoduchý způsob vaření a jídla která uvařite jsou moc chutná a zajímavá. A pamatujte být Irie znamená žít v souladu s přírodou.

Recepty:


Ovesná kaše s banánem (1-2 osoby)

  • 10 lžic Ovesných vloček
  • 2-3 lžíce Třtinového cukru
  • 1 banán
  • skořice
  • 1-2 hrnky mléka, nebo sojového mléka

      Oloupeme banán a v misce ho rozmačkáme vydličkou. Vezmeme hrnec a dáme do něj ovesné vločky, třtinový cukr a trochu skořice, vše zalijeme mlékem, potom přidáme banán a dáme na sporák. Vaříme na mírném plameni při občasném míchání dokud kaše nezhoustne, nespojíse a nezačnou se dělat bubliny. Potom kaši odstavíme a můžeme jíst.

      Vynikající, jednoduchá a rychlá kaše.


    Čočková polévka(2-3 osoby)

  • 1 hrnek čočky
  • 1 středně velká mrkev
  • kousek celeru
  • 2-3 lžíce olivového oleje
  • majoránka
  • pepř

      Oloupeme mrkev a celer. Nakrájíme na kousky a osmahneme na olivovém oleji. V konvici si uvaříme vodu.Propereme čočku a pochvíli ji přidáme do hrnce k celeru a mrkvi, přelijeme horkou vodou a vaříme dokud čočka nezměkne. Potom přidáme pepř a majoránku a můžeme podávat.

    Nekvašený chléb (4 osoby)

  • 225g celozrnné mouky
  • 1 lžíce kukuřičné mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva (nebo jedlé sody)
  • 40g másla a nebo rostliného margarínu
  • studená voda
  • rostlinný olej

      V míse smíchejte mouku, a prášek do pečiva. Vmíchejte máslo nebo margarín. Po troškách přilévejte vodu, dokud se těsto nespojí (nesmí lepit) a vypracujte do hladka. Mísu přikrejte utěrkou a dejte na půl hodiny odpočinout do tepla. Pak těsto ještě jednou prohněťte a ozdělte na čtyři stejně velké díly. Na pomoučněném vále vyválejte z jednotlivých dílů placky a potřete je olejem. Všechny je pak dejte zase dohromady a nechte těsto opět odpočinout nyní již jen čtvrt hodiny. Těsto pak vyválejte na placky o průměru asi 20 cm. Jednu stranu placky potřete olejem a pečte. Poté potřete i druhou stranu a obraťte placku. Placku často obracejte a vždy jí potírejte olejem, pečte dohněda. Placky se výborně hodí k čočkové polévce.


    Celer s rýží(4 osoby)

  • 2 řapíky celeru
  • 2 plátky zázvoru
  • 2 lžíce rostliného oleje
  • 225g rýže nebo hnědé rýže
  • 1 bobkový list
  • 1/2 lžičky sladké papriky nebo indického kari

      Nakrájejte celer. Oloupejte zázvor a nakrájejte ho na malé kousky. V hrnci rozpalte rostlinný olej a zvolna smažte celer a zázvor, dokud celer nezměkne. Promyjte rýži a nechejte okapat. Rýži spolu s bobkovým listem přidejte do hrnce a zalijte vodou, tak aby byla hladina asi 1 nebo 1,5 cm nad rýží. Přiveďte k varu, stáhněte plamen a bez pokličky povařte asi dvacet minut, dokud se rýže neuvaří a veškerá voda se nevsákne. Poprašte paprikou nebo kari a podávejte.


    Salát s mrkví a rozinkami
  • 115g rozinek
  • 2 středně velké pomeranče
  • 4-5 mrkví
  • 3-4 plátky zázvoru

      Vymačkejte z pomerančů šťávu a dejte do ní máčet rozinky. Čím déle tím lépe, ideální doba je asi tak 1-2 hodiny. Oloupejte zázvor a nakrájejte ho najemno. Omytou a oloupanou mrkev nastrouhejte do mísy a přidejte rozinky se zbytkem šťávy a zázvor.




  • Vyhledávání na webu

    rozšířené hledání
     

      Čtenáři


    Jméno:

    Heslo:




    Registrace | Info
    Zapomenuté heslo

      Podporujeme




    Náhodný odkaz
    na partnera