Řasa Nori
Vydáno dne 24. 08. 2005 (5025 přečtení)
Její latinský název zní " Porhyra tenera"
Je jednou z nejrozšířenějších mořských řas, má vynikající chuť. Nori nejvyšší kvality pochází z Japonska, protože to splňuje všechny důležité předpoklady k jejich růstu. Pěstování Nori je složitý proces vyžadující značnou dovednost, kvalitní setbu, správnou teplotu, neznečištěné prostředí, správné načasování setby a sklizně. Nori se sbírá ručně a suší se na slunci na tenkých listech papíru.Tato řasa roste na sítích v pobřežních vodách a sbírá se za odlivu. Nutriční hodnoty Nori jsou jedinečné. Obsahuje olej E.P.A.,který je efektivní při prevenci aterisklerozy, taurin (druh aminokyseliny, která pomáhá snižovat krevní tlak), dále řadu vitamínů, minerálů, bílkovin a také chlorofyl. Nori,jako všechny řasy, obsahuje dostatek jódu, aby zabránila tvorbě volete - zvětšení štítné žlázy. Řasy- mořská zelenina obsahují o 10 až 20% více minerálních látek než pozemní zelenina. Navzdory svému vysokému stupni absorbce minerálů z mořské vody zásadně nepřijímáškodlivé látky tak, jak to dělají ryby. Kde je stupeň znečištění vysoký, přestanou růst. Obsahují kyselinu alginovou, která je schopna v lidském těle na sebe vázat težké kovy a další toxické látky a vylučuje je přirozenou cestou.Rozpouští tuky a "uklízí" nahromaděný hlen v těle. Mořská zelenina je alkalická. Nezpůsobuje překyselení krve a tím chronickou únavu. Při plánování jídelníčku pamatujte, že řasy mají být servírovány v malých množstvích, ale pravidelně. Používají se spíš jako koření při vaření luštěnin(jsou rychleji uvařeny), nebo polévek či zeleninových jídel pro zvýraznění chuti.
Autor:
[přejato] |
| Zdroj: www.studioslunce.cz