Čaje, byliny a jiné >> Potraviny >> Řasy potravinou

Řasy potravinou

Vydáno dne 13. 08. 2005 (3858 přečtení)
Řasy patří k nejstarším rostlinám na zemi a daří se jim téměř všude, kde je alespoň trochu vlhko.

   Řasy obsahují Jod nezbytný pro náš organismus. V roce 1981 byla uveřejněna studie, dokazující, že díky nedostatku jodu vznikají mohou vzniknout onemocnění jako poruchy funkce štítné žlázy, poruchy menstruace ale i rakoviná bujení. Ve studii se poukazuje na to, že například asijské ženy trpí podstatně méně rakovinou prsu (toto však lze přičíst nejen jodu v řasách ale i sóje, která obsahuje látky jako fytoestrogeny jejichž účinky se podobají účinkům ženských hormonů).

   Opravdu neopomenutelným zdrojem fytoestrogenů jsou chaluhy označované jako hnědé (např. chaluha bublinatá - fucus vesiculosus), které jsou velice často užívány v tradiční čínské kuchyni. Během různých testů však byly látky řazené k fytoestrogenům nalezeny například i v žitě, rybízu a nebo i pivu. Chaluhy mají také schopnost vytvářet polysacharidové struktury jež mají v našem organismu antibakteriální účinky (a to aniž by byly toxické).

   Některé druhy řas dokonce snižují hladinu cholesterolu. Při jejich pravidelné konzumaci dokonce tuto hladinu mohou snižovat účiněji než léky. Další zajímavostí je třeba řasa wakame (oblíbená ve Španělsku), která má podobné účinky jako léky na vysoký krevní tlak (řasa je zdrojem peptidů, které mají jmenované účinky na lidský organismus). Závěrem zde uvádím seznam řas užívaných v kuchyni. Jsou jimi:

Ulva lactuca (mořský salát)
Laminaria digitata
Laminaria japonica (kombu)
Porphyra (nori)
Undariapinnatifida (wakame)
Chondrus crispus (tzv irský mech)
Palmaria palmata (dulse)

  Související články:


[Aktuální známka: 2,25 / Hodnoceno: 4x ]



Autor: mr3ska | Vytisknout článek



Vyhledávání na webu

rozšířené hledání
 

  Podporujeme




Náhodný odkaz
na partnera