Informační >> Syndrom X

Syndrom X

Vydáno dne 09. 08. 2005 (3475 přečtení)
Deriváty z listů zeleného čaje mohou pomoci od smrtelné poruchy - sydromu X.

   Metabolický syndrom je termín, kterým se charakterizuje skupina rizikových faktorů vedoucích k poškození srdce. Zahrnuje velkou zásobu tělesného tuku v břišní dutině, vysokou hladinu LDL cholesterolu, vysoký krevní tlak a nesprávný metabolizmus glukózy. Starší označení syndromu, pod kterým je spíše známý je "sydrom rezistence na inzulín". Kandidáty na tuto poruchu jsou příslušníci rodin s výskytem diabetu 2.typu. Sydromu X se začíná věnovat řada výzkumných pracovišť, právě z uvedeného důvodu. Že, zabíjejí! Hlavní z příčín synromu X, usuzuje se, je nadměrný příjem kalorií. Praktičtí lékaři doporučují postiženým osobám snížení váhy, pohyb a zdravou dietu. Nový poznatek svědčí o tom, že lékaři budou nyní k už známé sadě zbraní přidat ještě jednu - konzumaci Tegreenu. Tegreen je označení pro polyfenoly čaje. Přípravek Tegreen obsahuje 65% katechinů. Uvedené látky jsou obsažené v zelených listech čaje a z těchto se taktéž tento přípravek získává.

   Jako modelové zvíře se v pokusech pro studium obezity používají potkani kmene Sprague-Dawley. Pokusy s Tegreenom zahrnovaly sledování čtyřech skupin těchto potkanů. První skupina byla krmena jen klasickou krmnou dávkou a sloužila jako kontrola. Další tři skupiny dostávaly energeticky obohacenou krmnou dávku. Z těchto, energeticky dotovaných zvířat, dvěma skupinám byl podáván Tegreen, přičemž, jedné skupině jen v dávce 25mg/kg hmotnosti, druhé v množství 75mg Tegreenu na kg hmotnosti. Všem zvířatům byly průběžně odebírány vzorky krve. Výsledky ukázaly, že zvířata, která dostávala energeticky bohatou stravu, měla význačně rozmonožené zásoby břišního tuku. Taktéž analýzy krve ukázaly, že u zvířat s energeticky bohatou stravou poměr inzulín:glukagon indikoval zvýšenou syntézu tuků a jejich ukládání a současně nízkou hodnotu "spalování" tuků. Glukózo-inzulínový index byl u těchto zvířat snížený na 13%, což poukazovalo na jejich sníženou citlivost na inzulín a následnou náchylnost k ukládání abdominálních tuků a vývoj metabolického syndrónu X.

   Ve skupině zvířat dostávajících energeticky bohatou stravu obohacenou o Tegreen, přišlo po osmi týdnech ke snížení hladiny glukózy v krvi, hladina se přiblížila kontrolní skupině. Ve skupině dostávající nižší dávku Tegreenu došlo k poklesu na 21,5%, a u druhé, konzumující 75mg Tegreenu dokonce na 15,7%. Blahodárný vliv Tegreenu posilnil citlivost tkaniva na inzulín. Tegreen taktéž ovlivnil ukládání abdominálních tuků, a to o 21,6%!

  Související články:


[Aktuální známka: 2,67 / Hodnoceno: 3x ]



Autor: [přejato] | Vytisknout článek | Zdroj: www.smartdrugs.sk



Vyhledávání na webu

rozšířené hledání
 

  Podporujeme




Náhodný odkaz
na partnera