Čaje, byliny a jiné >> Nápoje >> Tibi - jak na jeho přípravu

Tibi - jak na jeho přípravu

Vydáno dne 05. 06. 2005 (6627 přečtení)
Postup přípravy výše jmenovaného nápoje....

   Proslulý vodní kefír byl zde již poměrně dlouho. Dnes je tento šumivý nápoj připravován v mnoha domácnostech světa. Recept pro výrobu Kefír d'acqua může se lišit mezi různými domácnostmi. Ačkoli tento osvěžující nápoj je obvykle kultivovaný s roztokem vody, citronu a 3 až 10% roztokem cukru, je zcela běžné přidat několik sušených plodů jako fíky, sušené švestky nebo meruňky. Někdo také přidává celý rozkrojený citron nebo vymačkanou citrónovou šťávu. To jen ukazuje jak mnohostranně je možné tento nápoj připravit. Tradiční vodní kefír je kultivovaný z průsvitných kefírového zrn, která jsou matná s pevnou strukturou v porovnání s tradičním mléčným kefírovým zrnem z Kavkazu. V závislosti na typu a množstvích přidaného cukru není neobvyklé když nápoj obsahuje 2 - 3 % alkoholu po 48 hodinách kvašení.

Přísady a nástroje
  • 3 litrová sklenice
  • cedník [raději nekov ale není rozhodující]
  • 1/2 až jeden menší hrnek krystalků vodního kefíru
  • 2 přirozeně sušené fíky/sušené švestky nebo 2 lžíce hrozinek nebo nějaké směsi
  • 1 citron
  • 6 - 9 lžic cukru [bílý nebo žlutý surový cukr]
  • pitná voda
  • 1 lžíce jedné z následujicich surovin:
    celého kmínu, anýzu, semene fenyklu nebo listy čerstvé máty [volitelné přísady, vytváří hezkou chuť a pomáhajíí zažívání]
     

Postup
  • Naplňte sklenici vodou [jestliže použijete sklenici s hermetickým uzávěrem, naplňte ji jen do 2/3
    Toto je velmi důležité protože CO2 plyny přirozeně produkované během procesu fermentace vytvoří v uzavřené sklenici vysoký tlak který by mohl sklenici roztrhnout].
  • rozpusťte cukr a přidejte šťávu z citrónu se zbytkem citronové kůry. Eventuálně můžete jednoduše přidat rozpůlený citron. [ Před použitím citronu s kůrou se přesvedčte zda plody nebyly voskované nebo ošetřeny chemikáliemi proti škůdcům nebo fungicidy]
  • přidejte sušené plody a kefírová zrna
  • Upevněte těsné víčko na sklenici a nechte obsah kvasit po dva až tři dny v pokojové teplotě
  • Po této době zceďte perlivý Kefír d'acqua a nechte vychladit.
  • Nápoj je připravený pro spotřebu


Stejný postup opakuje pro přípravu dalších dávek


  Související články:


[Aktuální známka: 1,95 / Hodnoceno: 20x ]



Autor: [přejato] | Vytisknout článek | Zdroj: www.fisar. net/tibi



Vyhledávání na webu

rozšířené hledání
 

  Čtenáři


Jméno:

Heslo:




Registrace | Info
Zapomenuté heslo

  Podporujeme




Náhodný odkaz
na partnera