Životopisy >> Učitel a otec Pablo Moses

Učitel a otec Pablo Moses

Vydáno dne 27. 06. 2010 (3853 přečtení)
   Pablo Moses, vlastním jménem Pableto Henry, se narodil jak jinak než na Jamajce. Své první album vydal v roce 1975 a jmenovalo se "Revolutionary Dream" (Vyšlo pak znovu v roce 1978 avšak pod názvem "I Love I Bring"). Pablo lidem předává svou víru s nebývalou otevřeností, přináší jí na harmoniích klávesisty/producenta Geoffrey Chunga.


Pablo Moses   Spolupracoval nejprve s Mango Records, nicméně o pět let později tato spolupráce skončila a Pablo vydal právě s pomocí Chunga své druhé album "A Song" jež bylo jakýmsi navázáním na výše zmiňované debutové album. O rok později, roku 1981 vydal Pablo své třetí album, pojmenované "Pave The Way".

   Díky těmto třem albům si Pablo získal srdce mnoha posluchačů nejen na Jamajce, ale i v Evropě, Severní Americe a Japonsku. Jeho rastafariánská témata, kritika nespravedlností, nerovného postavení lidí, chamtivosti, rasizmu a nesmyslnosti válek si získaly pozornost.

   V roce 1983 vydal Pablo u Alligator Records album "In the Future". Tohle album bylo především jakousi reakcí na politickou a sociální situaci té doby. Při tvorbě tohoto alba údajně vúbec poprvé experimentoval s elektronikou. "Na tomhle albu", říká Pablo, "říkám to, co jsem říkal celou dobu, pouze v poněkud jiné formě a přímočařeji. Odmítám hodnoty Babylonské společnosti a její tyranské způsoby. Jah stvořil všechny bez rozdílu kultury a barvy stejně jako rozmanité druhy zvířat a rostlin".

   Po hudební stránce se Pablo pokusil tímto albem oslovit i mladší generaci, právě vznikající generaci reggae fanoušků, kteří však většinou vyrůstají při poslechu dancehallu. Jak sám říká: "snažím se přizpůsobovat měnícím se stylům a hudebnímu vkusu dneška. Snažím se přinést poselství i davům poslouchajícím Dancehall. Příkladem toho mohou být mé skladby "Bad Boy" a "Charlie"".

   Album "We Refuse", vydané v roce 1990, obsahuje také hit "Love is a Thing", duet Mosese a jeho dcery Tashe. Dalšími hity tohoto alba jsou například "Under Your Spell" a "In South Africa". Na tomhle albu kromě Geoffrey Chunga spolupracovali i klávesista Robbie Lyn a u mixážního pultu Steven Stanley.

   Roku 1993 pak Pablo podepsal smlouvu s Musicdisc of France a vydal album "The Confession of a Rastaman", nesoucí se ve stejném duchu jako jeho předchozí alba "Revolutionary Dream", "A Song" a "Pave The Way". Dva roky nato spatřilo světlo světa album "Mission" jež je považováno za jeho druhé nejvýznamnější album hned po několikrát zmiňovaném "Revolutionary Dream".

   Během jeho spolupráce s Musicdisc pablovi vyšla i kompilace "The Best of Pablo Moses" obsahující skladby jako "Live to Love", "Tension", "In The Future" a "We Refuse". Došlo také na reedici alba "Revolutionary Dream", která pak vyšla současně v Evropě i v Severní Americe.

   V roce 1997 pak prostřednictvím Tabou I a Nite Day Records znovu vydal Pablo své album "In The Future" obohacenou o Dub verze. Rok poté vydal živý záznam z Paříže, který distribuovali ve Francii Media 7 a v Holandsku a Německu pro změnu Heart Beat.

   I nadále zůstává Pablo Moses jedním z originálních umělců Jamajky. Stále ve svých textech zmiňuje sociologická, politická a kulturní témata tak jako kdysi. A stále vystupuje ve Spojených Státech, Kanadě, Jižní a Střední Americe, Evropě i Skandinávii a Karibiku. Mnozí se na něj dívají jako na učitele, otce a revolucionáře jež se nevzdává své cesty "hlasu chudých a utlačovaných lidi" po celém světě.


   A na závěr Vám přinášíme ukázku z Pablova posledního alba "the Rebirth".


Diskografie:


 Revolutionary Dream (1975, Jigsaw) (also released in 1978 as I Love I Bring)
 A Song (1980, Island)
 Pave The Way (1981, Island/Mango)
 In The Future (1983, Alligator/Mercury)
 Tension (1985, Alligator/Mercury)
 Live to Love (1988, Rohit)
 We Refuse (1990, Profile)
 Charlie (1990, Profile)
 Confessions of a Rastaman (1993, Musidisc)
 Mission (1995, RAS)
 Reggae Live Sessions (1998, CRS)
 The Rebirth (2010)

  Související články:


[Aktuální známka: 1,20 / Hodnoceno: 5x ]



Autor: mr3ska | Vytisknout článek



Vyhledávání na webu

rozšířené hledání
 

  Čtenáři


Jméno:

Heslo:




Registrace | Info
Zapomenuté heslo

  Podporujeme




Náhodný odkaz
na partnera