Vydáno dne 25. 09. 2008 (11148 přečtení)
Po pár článcích s vegetariánskými recepty Vám nyní přinášíme i trošku té "veganské" inspirace. Snad si také pochutnáte a inspirujete se na nějakou tu veganskou dobrotu.
Zapekané těstoviny s rajčatovo-boloňskou omáčkou a baklažánem
500g těstovin (doporučuji vrtulky)
rajčatový protlak
sójová drť
cibule
2 baklažány
olej
černé koření
sůl
větvičky rozmarínu (nemusí být)
Začneme tím, že si na plátky nakrájíme baklažán, který z obou stran osolíme a rozložíme na talíř. Necháme stát 25 minut. Mezitím si dáme vařit vodu na těstoviny a vařící vodou zalejeme sójovou drť s kořením a solí v hrnci. Na kostky nakrájíme cibuli a orestujeme. Když je sójová drť měkká, scedíme jí a přidáme k cibuli. Mícháme, dokud trochu nezhnědne, potom přidáme rajčatový protlak, černé koření a sůl podle potřeby. Když už jsou těstoviny hotové, vyhřejeme troubu na 200°C. Všechny baklažánové plátky důkladně utřeme od "potu" a můžeme vkládat. Doporučuji takto: vrstva těstovin, vrstva baklažánů a zalít omáčkou. Takto pokračujeme dokud nevložíme všechny suroviny. Na konec, vrch ozdobíme rozmarínem a šoupneme do trouby. Sledujeme a ochutnáváme dokud nemáme pocit, že už to je hotové :)
Veganský kravičkový (kokosový) koláč
1 hrnek cukru krystal
2 hrnky hrubé mouky
1 hrnek rostlinného oleje
1 hrnek sójového mléka (pokud máte tak kokosové)
1 prášek do pečiva
vanilkový cukr
kakaový prášek
strouhaný kokos
vývar z ovesných vloček (v postupu bude vysvětleno jak ho připravit)
špetka soli a kurkumy
Tak začněte těmi vločkami, dejte jich asi hrst vařit do 4dcl vody, dokud to nezhoustne na takový sliz. Potom to přeceďte přes sítko a šálek onoho stvořeného slizu si odložte bokem. V misce smíchejte cukr s olejem, práškem do pečiva, solí, vanilkovým cukrem, můžete přidat špetku kurkumy. Aby to bylo pěkně žluté. Potom přidávejte mouku, míchejte, míchejte, přilévejte sójové mléko, potom ten "sliz" ze sójových vloček a nakonec přisypte strouhaný kokos tak aby to ale nebylo příliš husté. Vylejte na vymaštěný a moukou vysypaný plech, a nechejte si v misce tolik, aby jste si mohli vytvořit "fleky". Přisypte kakao, vymíchejte ješte jednou a ještě si s tím pohrajte. Potom šoupněte do trouby a pečte při 160 stupních asi 45 minut do zlatava. A potom si už jen pochutnávejte! :)
Bílkovinová bomba
Bílé tofu
Sójové mlieko (ne z prášku, například "Sójový nápoj")
Banán (nebo jiné fajn rozmixovatelné ovoce, jahody například)
Ořechy (nemusí být)
Cukr (podle potřeby)
Všechno smixujeme, vhodně dosladíme. Experimentům sa meze nekladou. Nazdraví!:)
Tyto lahodné recepty byly přepsány z:
http://varimevegansky.blogspot.com