Vydáno dne 05. 06. 2009 (5028 přečtení)
Po delší době se vracíme zpět k tématu vegetariánské stravy a receptů. Dnes Vám přinášíme pár zajímavých receptů na polévky.
Zelňačka
300g kyselého zelí, 300g brambor, 3 cibule, sušené ovesné mléko, olej, nerafinovaný cukr, kmín, pepř, sůl.
Nejdříve dáme zvlášť na 30 minut vařit kyselé zelí, přidáme lžičku nerafinovaného cukru. Ve velkém hrnci osmahneme cibulku, přidáme brambory a zalijeme 3dcl vody. Povaříme 15 minut, přidáme 2 polévkové lžíce sušeného ovesného mléka a uvařené zelí i s vývarem. Dosolíme a dochutíme kmínem a pepřem a 5 minut povaříme.
Mrkvová
250g mrkve, 150g rýže, olej, sojová omáčka Shoyu, sůl.
Rýže – pokud nám zbyla rýře z předešlého dne, kterou jsme podávali jako hlavní chod, je výhodné použít tuto rýži. Jinak vaření polévkové rýže uspíšíme, pokud ji 2-4 hodiny předem namocíme. Na hrubém struhadle nastrouháme mrkev. Nastrouhanou mrkev zapražíme v hrnci na oleji, zalijeme 3dcl vody a přisáme namočenou rýži (uvařenou rýži můžeme přidat později). Vaříme dokud rýže nezměkne. Doba varu závisí na tom, jak dlouho byla rýže namočená – 10-30min. Poté přidáme 3dcl vody a přivedeme opět do varu. Nakonec přidáme sojovou omáčku a dosolíme.
Špenátová
300g mraženého špenátového protlaku, 5 větších brambor, 2 cibule, 30g ovesných vloček, 30g extrudovaného sojového granulátu, stroužek česneku, 5 špetek soli, špetku pepře, olej.
V hrnci osmahneme na oleji nakrájenou cibulku, přidáme na kostičky nakrájené brambory, sojový granulát a zalejeme vodou. Přivedeme do varu a přidáme mražený špenát. Až se špenát rozmrazí, přivedeme opět do varu a přidáme ovesné vločky, sůl a pepř. Česnek přidáváme na konec.
Houbová
20 gramů sušených hub, 2 brambory, kmín, slunečnicový olej, pažitka, 100 gramů naklíčené pšenice, sůl, litr vody
Houby uvaříme do měkka, přidáme k nim nakrájené brambory, olej a kmín a vaříme ještě asi čtvrt hodiny. Do polévky na talířích přimícháme naklíčenou pšenici, posekanou pažitku a podle chuti osolíme.
Nudlová
200 gramů jemně mleté pšenice, 50 gramů hladké sójové mouky, 1/16 litru vody, mořská sůl, petržel, vodnice, sójový olej, polovina malého celeru, česnek, špetka majoránky, libeček
Z umleté pšenice, sójové mouky a vody vymísíme těsto a rozválíme ho. Dáme ho usušit a potom nakrájíme na nudle. Ty dáme vařit do litru vody spolu s nakrájenou petrželí, vodnicí, solí a majoránkou. Po uvaření necháme vodu trochu vychladnout a přidáme olej. Do polévky na talířích protlačíme česnek a dochutíme libečkem a mořskou solí.
Dobrou chuť
Zdroje dat: jidlomistozbrani.wz.cz, google.com