Vydáno dne 20. 01. 2008 (8276 přečtení)
Máte chuť na něco dobrého? Honí Vás mlsná? Nebo byste jen chtěli zkusit nějaký ten bezmasý pokrm? Pak čtěte dále, neboť v tomto článku Vám přinášíme pár zajímavých receptů.
Veganský boršč
50 g krup, 50 g ovesných vloček, 1 brambor, 1 malá cibule, 5 stroužků česneku, 1/8 hlávky zelí, polovina celeru, 2 mrkve, 2 petržele, čtvrtka červené řepy, 50 g uvařené bílé fazole, kávová lžička kmínu, mořská sůl, polévková lžíce olivového oleje, 100 g naklíčené pšenice a hrst petrželové natě.
Pokrájený brambor a cele, kroupy s kmínem, olejem a vločkami uvaříme v litru vody. Do polévky na talířích přidáme uvařenou fazoli, nadrobno nastrouhanou syrovou mrkev a syrovou červenou řepu, posekanou cibuli a pokrájené zelí. Nakonec přidáme nadrobno nasekanou petrželovou nať a naklíčenou pšenici. Osolíme mořskou solí.
Fazolový guláš 300 g fazolí, 100 g cibule, 2 rajčata, 1/2 lžičky sladké papriky, 150 g uvařené kukuřice, 2 lžíce oleje, sůl.
Přes noc namočené fazole uvaříme do měkka. Drobně nakrájenou cibuli zpěníme na oleji, přimícháme spařená, oloupaná, pokrájená rajčata, kukuřici, osolíme a chvíli podusíme. Nakonec přidáme sladkou papriku, celou směs smícháme s uvařenými fazolemi a krátce společně prohřejeme. Podáváme s celozrnným chlebem.
Květákový salát 1 malý květák, 2 mrkve, 300 g tofu (sójový sýr), svazeček řeřichy, 6 ředkviček, 2 dcl bílého neslazeného sójového jogurtu, 2 lžíce sójové omáčky.
Omytý květák rozebereme na růžičky a 5 minut dusíme v mírně osolené vodě. Vychlazený smícháme s nastrouhanou mrkví, rozdrobeným tofu, nasekanou řeřichou, nakrájenými řekvičkami a zalijeme sójovou omáčkou s jogurtem.
Zahradnická polévka 1 mrkev, 1 kedlubna, 1 pórek, 2 cibule, 500 g tykve, špetku šafránu, sůl, 1 l vody, sekaná petrželka nebo pažitka, příp. řeřicha.
Kedlubnu a tykev oloupáme a nakrájíme na kostičky. Rovněž tak nakrájíme i ostatní omytou zeleninu a všechno uvaříme v osolené vodě do měkka. Občas zamícháme. Než sejmeme polévku z ohně, přimícháme do ní šafrán. Sypeme petrželkou, pažitkou či řeřichou.
Pohanková krupičná kaše 300 ml mléka, špetku soli, 1 lžíce cukru, 25 g krupice, 1 nastrouhané jablko, hrst slunečnicových semínek (nebo oríšku), kakao (Granko), skořice, máslo. Mléko se špetkou soli a lžící cukru přivedeme do varu.
Připravíme podobně jako klasickou pšeničnou krupicnou kaši. Do horké kaše zamícháme nastrouhané jablko, oříšky, poklademe plátky másla, případně dochutíme vanilkovým cukrem, kakaem či skořicí.
Mrkvové lívance3 středně velké mrkve, 115 g celozrné mouky, půl lžičky prášku do pečiva, čtvrt lžičky skořice, čtvrt lžičky čerstvě nastrouhaného muš. oříšku, 85 g surového třtinového cukru, 2-3 lžíce sojového, rýžového či ořechového mléka, rostlinný olej na smažení
Mrkev oloupejte a nastrouhejte. Smíchejte mouku, prášek do pečiva a koření, přilijte cukr a vmíchejte nastrouhanou mrkev, po lžících vmíchejte mléko až bude mít směs vláčnou konzistenci; směs by neměla být příliš tekutá, Na silné pánvi rozpalte olej a smažte lívanečky po obou stranách do zlatohněda. Podávejte horké!
A nakonec jeden doporučený (dezert):
Kuskus s ovocem, šlehačkou a čokoládouDěti mívají konzervativní vkus, takže jim kuskus může připadat zvláštní. Když se ale připraví nasladko, jdou za ním světa kraj. Co potřebujeme? 200g kuskusu, 250ml sojového mléka, lžičku veganského másla, čerstvé ovoce: banány, kiwi, jahody, hroznové víno, lžičku pískového cukru, 150ml sojové smetany ke šlehání, tabulku hořké čokolády, či karobely (doba přípravy je 15minut, vzniknou 2 porce).
Příprava jídla:
1. Kuskus se prodává i v instantní podobě; připravte ho podle návodu na obalu. Většinou stačí namočit do horké tekutiny, v našem případě do sojového mléka.
2. S pomocí ručního mixéru ušlehejte smetanu s cukrem do tuha. Smetana musí být dobře vychlazená z lednice, jinak se nevyšlehá.
3. Ovoce omyjte, oloupejte a nakrájejte na plátky. Z hroznového vína můžete vyjmout pecky. Čokoládu nalámejte na co nejmenší kousky.
4. Do misky dejte hotový kuskus; vmíchejte lžičku másla, ozdobte ovocem, šlehačkou a nakonec kousky čokolády.